Split level Town Garden

Location:
Nightingale Road SW12
Site:
Large statuesque Victorian House, undergoing complete refurbishment with award winning architect, on the prestigious Nightingale Square.
Brief:

Complete re-design and construction of front and back gardens.

Challenges:

Large for London split level garden, needing as much level area as possible, for use by the family’s young children.

Design Response:

We acknowledged the high-level finish of the internal space, with the high spec kitchen and living area, extending into the garden via a huge set of sliding frameless glass doors. The need for the garden to continue the internal feel – in terms of both style and quality of finish, was key.

Whilst we were creating a garden for parent/adult enjoyment, we also needed to accommodate the demands of three young children.

Style and function combined to create a bespoke seating area with angles off-set from lines running through the house, juxta positioning the straight lines of tile, grout lines, kitchen worktops and fencing detail.

The seating area had bespoke bum-pad and back cushions, a fire pit with unique granite top to double up as a drinks table and a mains gas fed BBQ with built in composite baton cupboards.

Also of significance, was the bespoke powder coated steel pergola with composite slats to provide much needed shade in a sun exposed south facing location. This provided a feature area for evening family dining with attractive pendant lights and remote-control heaters.

We built centralised steps down to a large lawn which formed part of the children’s area. Gated access provided a safety feature for the children, dividing the two areas of garden should it be required.

“”The Harrington Porter building team were a delight, very friendly and helpful, and the final result is fantastic. They showed excellent attention to detail and were always keen to get everything perfect.””

At lower level we designed a bespoke climbing frame/house, with a platform that connected to the upper patio area of the garden and a fireman’s pole and swing set up hidden from view from the house.

The shed housed the cushions for the firepit area, along with general gardening tools, rugs, and golf equipment.

Whilst being on the upper level, you were overlooked by surrounding houses and we sought to gain a sense of privacy, whilst achieving a smart focal point for the view through the gates, by using mature pleached Hornbeam at the far end of the garden.

A final flourish was designed at the lower area for the man of the house, who was a keen golfer. A putting green with 3 different holes, sloping green and driving net.

Extensive remote-control lighting and an automated irrigation system were included in the finishing touches for this project.

Concept visuals

Sharing is caring: