London Town garden for young family

Location:
Larkfield Road, Richmond
Site:
A small and simple back garden extending from refurbished house.
Brief:

To create an inviting family friendly garden for entertaining.

Challenges:

Awkward angles, over hanging trees and shady aspect, rarely used.

Design Response:

From the moment you entered the client’s home, a beautifully designed contemporary Richmond townhouse, the house’s connection to the garden was apparent. Connecting to the back of the house via two sets of Crittall doors it was immediately evident the garden needed a facelift. With a strong sense of style showcased internally we got an immediate sense of the type of garden that was required.

On meeting the clients and seeing their stunning kitchen (with parquet flooring, matt steel doors and contemporary shaker style units), it was obvious that a Harrington Porter designed garden would fit the bill perfectly!

Discussions with the client soon confirmed the synergy between their requirements and our instinctive and initial gut feel and there began a hugely enjoyable process (from discussion of design brief through the build process, to finish final sign off of the garden complete with handover manual).
The house style was a clear driver for the garden design along with the client’s requirements for use.

Somewhere to eat, play, relax, and an all year round garden for the whole family to enjoy.

Despite having young children and wanting to meet their needs, with initial discussions around play equipment and sand pit, the clients also wanted an area for entertaining and for them to enjoy once the children were in bed. So the garden needed to cater for all.

We chose the sunniest part of the garden – the back right hand corner – to create a seductive and stylish L shaped banquette seating area, with a bespoke coffee table, serving as the hub of the garden.

““Chris and the team totally exceeded our expectations when they transformed our London garden into a beautiful and practical space for both adults & kids. The team were a joy to have around – polite, punctual, professional, and extremely hard-working. Would highly recommend Harrington Porter for any garden project””

This “L” was book-ended with a high spec, integrated gas BBQ with cedar clad cupboards and porcelain wall on one side.

On the other, the focal point when viewed from inside to out, a signature bespoke fireplace with granite hearth, providing heat and ambience late into the evening.

Level porcelain paving was accurately laid with lines running from the house.

A raised bed with feature planting, drew the eye from the left-hand set of French doors, containing striking standard Olives with under planting with perennials, topiary and mixed bulbs. Thereafter a concealed, integrated storage, built from the same timber as used throughout the scheme, which houses cushions, gas from the fireplace and deckchairs.

Then to the left, was an outdoor cinema with remote control retractable screen and beneath it a built-in sand pit for the children. This left-hand stretch comprised the ‘kids’ area.

The garden was all bought together with beautiful feature fencing (made from varying width cedar timber) and exacting hard landscaping detail, softened by the feature Olives and underplanting. Not forgetting a multi stem Betula with shade tolerant underplanting to the left of the cinema screen.

Additional details included stainless steel door furniture, wall mounted heaters, remote control lighting.

Concept visuals

Sharing is caring: